پروژه کارشناسی رشته محیط زیست و بهداشت محیط با عنوان نیروگاه های حرارتی و اثرات زیست محیطی آنها

 
چکیده:
پژوهش حاضر سعی بر آن دارد كه ابتدا شناختی اولیه ازنیرو گاه ها وانواع آنها، سپس آلاینده های موجود در صنایع نیروگاهی حاصل شود. سپس آشنایی مختصری با سیستم های جمع آوری، تصفیه و بازیافت فاضلاب صورت گیرد. روش تحقیق ما مطالعات كتابخانه ای بوده است. نیروگاهها یکی از مهمترین منابع آلوده کننده محیط زیست محسوب می شوند، که بررسی و تحقیق در زمینه آلودگی های منتشر شده از آنها ضروری است.
 
 از آنجایی که نیروگاههای حرارتی یکی از بزرگترین صنایع زیر بنایی کشور هستند که با تولید حجم زیاد فاضلاب صنعتی با طیف وسیعی از آلاینده ها و رهاسازی آنها به محیط از منابع بالقوه و مهم آلوده کننده محیط زیست به حساب می آیند، لازم است تحقیقات وسیع و دقیقی درباره آنها صورت گیرد.نیروگاهها از عرصه‌های مهم در تولید انرژی برق و یكی از محورهای عمده توسعه جوامع بشری در دوران معاصر به شمار می‌آیند. امروزه برای تولید برق، روشهای گوناگونی وجود دارد كه از مهمترین عوامل انتخاب نوع روش تولید برق می‌توان به عوامل، فنی- اقتصادی، شرایط جغرافیایی و اقلیمی منطقه و مسائل زیست‌محیطی اشاره كرد.
 
نیروگاههای تولید برق بدلیل مصرف زیاد آب و نیز آلودگیهای مربوطه یكی از پرجنجال ترین صنایع در زمینه آلوده سازی محیط زیست به شمار می روند . پساب این صنعت حاوی فلزات سنگین از قبیل آهن، وانادیم، نیكل، مس، سرب و كرم می باشد كه در صورت ورود به محیط زیست اثرات زیانباری برای انسان و دیگر موجودات زنده دارند و بعضاً موجب مرگ و میر می گردند. لذا با توجه به شرایط زیست محیطی كشورهای جهان و اثرات قابل توجه بخش انرژی بر آن، گرایش به سمت كاربرد روشهایی با كارایی بالاتر و تولید برق همراه با آلودگی كمتر مدنظر است. تمایل به كاهش مصرف سوخت‌های فسیلی و كاهش انتشار دی‌اكسیدكربن به جو زمین با استفاده از انرژیهای جایگزین از جمله انرژیهای تجدیدپذیر كه شامل انرژیهای هسته‌ای و تا حدی انرژی زمین گرمایی است رو به گسترش نهاده است.
 
 
کلمات کلیدی:

آلاینده ها

نیروگاه های حرارتی

آلودگی های نیروگاه

تصفیه پساب نیروگاه ها

اثرات زیست محیطی نیروگاه های حرارتی

 
 
 
مقدمه
یک نیروگاه حرارتی نیروگاهی است که در آن محرک اولیه به وسیله ی بخار به حرکت در می آید. در این نیروگاه ابتدا آب گرم شده و سپس به بخار تبدیل می شود و این بخار باعث چرخاندن توربین بخاری می شود که این توربین نیز باعث چرخاندن ژنراتور(مولد) الکتریکی می شود. وقتی که بخار از میان توربین حرکت می کند، در یک کندانسور(متراکم کننده) متراکم می شود. این موضوع بیشتر با نام "سیکل ترکیبی" شناخته می شود. بیشترین تغییر در طراحی نیروگاه های حرارتی ناشی از منابع سوخت مختلف می باشد. بعضی جاها ترجیح داده می شود که در این نیرو گاه ها از یک مرکز انرژی استفاده کنند چونکه این امکانات باعث تبدیل انرژی گرمایی به انرژی الکتریکی می شود. تقریبا تمام نیروگاه های زغالی، نیروگاه های هسته ای، زمین گرمایی، نیروگاه های خورشیدی و بعلاوه ی خیلی از نیروگاه های گازی جزو نیروگاه های حرارتی محسوب می شوند. 
 
در نیرو گاه سیکل ترکیبی گاز طبیعی به طور مکرر در توربین های گازی و دیگ های بخار سوزانده می شود. گرمای اتلاف شده از توربین گازی می تواند برای ایجاد بخار استفاده شود و این کار باعث بهبود بازده کلی نیروگاه های سیکل ترکیبی می شود. موتورهای بخاری از قرن هجدهم و با بهبودهایی که جیمزوات بر روی آنها انجام داد به عنوان راه انداز دستگاه های مکانیکی استفاده شده اند. یکی از نخستین نیروگاه های مرکزی تولید برق در سال 1882 در لندن و نیویورک از موتور های بخار استفاده می کرده.  به مرور زمان که اندازه ی مولد های برق افزایش می یافت، برای افزایش بازدهی و هزینه ی پایین ساخت جایگزین موتور های بخار قدیمی شدند. تا سال 1920 همه ی نیروگاه های مرکزی برق با توان بیشتر از چند هزار کیلو وات از توربین ها به عنوان محرک اولیه استفاده کردند. [14]
 
 
 
فهرست مطالب

فصل اول : نیروگاه حرارتی

1-1 مقدمه 1
1-2 انواع نیروگاهها 2
1-3 انواع پساب های نیروگاه 4
1-4 انواع سوخت نیروگاه 7
1-5 سیستم های الوده ساز نیروگاه 8
 

فصل دوم : نیروگاه برق _ آبی

2-1  مقدمه 10
2-2  نیروگاه آب تلمبه ای 10
2-3   نیروگاه جزر ومدی 11
2-4  نیروگاه آبی با امواج دریا 12
2-5   اثرات زیست محیطی نیروگاه 12
2-6   مقایسه اجمالی بین نیروگاه حرارتی ونیروگاه برق _آبی 14
 

فصل سوم : نیروگاه بادی

3-1    مقدمه 15
3-2    انرژی باد 15
3-3    برق بادی در مقیاس های كوچك 17
3-4    اثرات زیست محیطی نیروگاه 18
3-5    بزرگترین توربین بادی جهان 19
 

فصل چهارم : نیروگاه زمین گرمایی

4-1    مقدمه 20
4-2    انواع نیروگاه های زمین گرمایی 21
4-3    اثرات زیست محیطی نیروگاه 22
4-4   نیروگاه زمین گرمایی در ایران 24
فصل پنجم : نیروگاه خورشیدی
5-1    مقدمه 25
5-2    تاریخچه 26
5-3    تأسیسات نیروگاه خورشیدی 27
5-4    دودكش های خورشیدی 29
5-5    مزایای نیروگاه خورشیدی 30
5-6    كاربردهای انرژی خورشیدی 31
 

فصل ششم : انواع آلودگی های نیروگاه ها وكنترل آن ها

6-1     مقدمه 34
6-2     انواع آلاینده ها 35
6-3     سهم نیروگاه ها در آلودگی هوا 38
6-4    انتشار آلاینده ها در اتمسفر 39
6-5   انتخاب ارتفاع مناسب دودكش 42
6-6   كنترل اكسیدهای نیتروژن وگوگرد 43
 

فصل هفتم : تصفیه پساب نیروگاه ها

7-1   مقدمه 46
7-2   مواد زائد 47
7-3   پیش تصفیه مواد زائد 49
7-4   فاضلاب صنعتی 50
7-5   انواع فاضلاب های صنعتی 51
7-6   حذف آلاینده های محلول از فاضلاب 52
منابع و مأخذ 53