دانلود پایان نامه رشته هنر

تاریخ هنر ایران

 
 
چکیده:
هنر مقوله ای است بسیار ارزشمند و مهم، تا حدی كه از زمان پیدایش و خلقت انسان، رگه ها و اثراتی از رشته های مختلف آن را می توان در تاریخ بدست آورد. هنر نتیجه زحمات انسانها در گذر زمان است و در نتیجه شناخت آن بسیار ضروری و مفید است توجه به تلاش و همت انسانها در بوجود آوردن آثار هنری و تشریح تغییرات و تكامل هنر در دوران مختلف ما را با رابطه بین زندگی و هنر و تحولاتی كه در اثر تغییرات زندگی انسانها در هنر بوجود می آید آشنا می سازد.
 

هنر ایران به دو بخش تقسیم می شود :

هنر ایران پیش از اسلام (هنر ایران باستان) و هنر ایران پس از اسلام به طور كلی زمینه های مختلف این هنر عبارتند از :‌ پیكرسازی و برجسته كاری، سفالگری ، نقاشی ، فلزكاری ، خوشنویسی و تذهیب، تجلید ، قالیبافی و نساجی. 
در فصل اول : هنرهایی چون پیكر سازی، سفالگری ، نقاشی ، فلزكاری، موزائیك سازی در دوران ایران باستان، هخامنشی ، اشكانی،‌ساسانی و ... بررسی می گردد.
در فصل دوم : سایر هنرها در دوران پادشاهان دیگر از جمله دوران سلجوقی، عهد مغول، عهد تیموری ، عهد صفویه، قاجاریه به اطلاع دانش آموزان می رسد.
مطالعه دقیق مطالب كتاب تاریخ هنر ایران یك هدف كلی را دنبال می كند و آن آشنایی دانش آموزان جوان با تاریخ هنر ارزشمند ایران از دوران باستانی تا قرن معاصر می باشد كه امید است در پایان توضیحات این مطالب، دستیابی به این هدف نائل آید.
 
 
کلمات کلیدی:

هنر ایران

هنر اسلامی

تمدن و هنر ایران باستان

 
 
 
مقدمه:
هنر ایران به دوره ای مربوط می شود كه پیش از تاریخ آغاز شده و تا قرن هفتم میلادی ادامه می یابد.در بررسی هنر ایران باستان با مشكلات مختلفی از قبیل كمبود اسناد، در دسترس نبودن آثار بدست آمده و عدم توجه به كاوش و تحقیق كه از گذشته به ما رسیده روبرو هستیم.هنر ایران باستان به دلایل مختلف مورد توجه بسیاری از محققین جهان بوده و هست. از دلایل بارز این توجه، پیدایش یكی از تمدنهای كهن جهان در این منطقه بوده است. در حدود پنج هزار سال قبل در جوار فلات ایران، دولتهای سومر آكو بابل و آشور در بین النهرین (بین دو رود دجله و فرات) بوجود آورند و سپس حدود سه هزار سال پیش در فلات ایران دولت عیدمیان ایجاد شد.
 
 پس از آن مهاجران آریایی با ایجاد دولت ماد و سپس هخامنشی ، حكومتهای عیلام و بین النهرین را از بین بردند. دولت هخامنشی نیز با حمله یونانیان به سرداری اسكندر از بین رفت و آنگاه دولت سلوكی و اشكانی به دنبال هم بوجود آمدند. پس از اشكانیان دولت ساسانی روی كار آمد كه با فتح ایران بوسیله اعراب مسلمان از بین رفت.از دلایل دیگر توجه محققین به هنر ایران باستان این است كه دولتهای قدرتمند ایرانی در عهد باستان با استفاده از قدرت خود هنرمندان كشورهای مختلف را به خدمت گرفته و با در اختیار گذاشتن امكانات بیشتر ، رشته های مختلف هنری را از رشد قابل توجهی می ساختند.
 
و این مسئله هنر و تمدن دولتهای دیگر را تحت تأثیر قرار می داد. به طوری كه به عنوان یك مكتب هنری از آن تقلید می نمودند.در قلمرو كهن ترین دولتهای جهان (سومر، آكو، بابل، آشور و ....) كه در بین النهرین ایجاد شده بودند.تمدن به معنی : شهرنشینی و همكاری افراد جامعه در امور اجتماعی، فرهنگی ، سیاسی و غیره به رشد قابل توجهی رسید. با پیدایش شهرها و تشكیل دولتها و رشد فرهنگ ، قوانین اجتماعی نیز ایجاد شد. در سنگ نوشته حمورابی یا قانون نامه حمورایی مجموعه ای از قوانین اجتماعی است كه در زمان حمورابی ( از پادشاهان بابل) وضع شده است. در یك طرف این ستون سنگی مجموعه قوانین و در طرف دیگر تصویر شاه حك شده است.این تغییر و تحول و رشد فرهنگ شهرنشینی از طرفی باعث بوجود آمدن آثار هنری برتر شده و عناصر پیش برنده فرهنگی مثل خط و غیره نیز بوجود آورده است. فرهنگ ساكنان اولیه فلات ایران یعنی مردمی كه در سیلك (تصویر زیر) (تپه ای نزدیك شهر كاشان) شوش و دیگر نوای ایران زندگی می كردند و نیز از رشد و پیشرفت تمدن بین النهرین تأثیر گرفته و بهره زیادی برده است
 
 
فهرست مطالب
فصل اول : هنر ایران پیش از اسلام 1
هنر ایران به دو بخش تقسیم می شود : 2
1-1- كلیاتی درباره ی تمدن و هنر ایران باستان 2
2-1 – هنر ایران باستان : (اولین ساكنان فلات ایران) 5
1-2-1 – پیكر سازی و برجسته كاری : 5
2-2-1 – سفالگری 9
4-2-1 - فلز كاری 13
3-1- هنر هخامنشی : 15
1-3-1 – پیكرسازی و برجسته كاری : 15
برجسته کاری در هخامنشی 17
-3-1- فلزكاری 23
4-1 : هنر اشكانی : 24
1-4-1 – پیكر سازی و نقش برجسته 25
1-5-1 – پیكرسازی و برجسته سازی 27
فصل دوم :‌هنر ایران بعد از اسلام 35
2-2- هنر سلجوقی 37
1-2-2 نقاشی و كتاب آرائی : 37
2-2-2 – خوشنویسی و تذهیب 39
نمونه های اولیه تا عهد سلجوقیان 39
4-2-2 – سفالگری 43
سفالگری عهد سلجوقی 44
5-2-2 – كاشیكاری 46
6-2-2- قالیبافی 48