دانلود تحقیق رشته حقوق

ارزیابی فقهی لزوم و حدود حجاب از نگاه اهل سنت

 
 
 
 
چکیده
یكی از احكام ثابت اسلام كه همه مذاهب اسلامی بر آن اتفاق دارند. دستور رعایت حجاب برای بانوان است و از آن جا كه بخش قابل توجهی از جهان اسلام را اهل تسنن، تشكیل می‌دهند، این مسأله در تمام جهان اسلام مطرح است، در این نوشتار دیدگاه مفسران و فقهای اهل تسنن در زمینه اصل لزوم پوشش و محدوده آن با توجه به آیات، روایات و استنباط‌های فقها مورد بررسی قرار گرفته و دلایل و مبانی آن مطرح شده است و در ادامه به این سؤال پاسخ داده شده كه از منظر فقهای اهل تسنن آیا نظام اسلامی و حكومت مشروع دینی در زمینه حجاب و پدیده بی‌حجابی مسئولیت دارد؟ دلایل و راهكارهایی كه بر بستر فقه در این زمینه می‌توان فرض نمود، نیز مورد بررسی قرار گرفته است، از دلایل مهم این مسأله می‌توان به «تعزیر گناهكار»، «امر به معروف و نهی از منكر» و «حفظ شعائر مسلمان‌ها»، اشاره نمود.
 
 
 
كلید واژه:
پوشش
اهل تسنن
حكومت
تعزیر
عورت
 
 
 
 
 
مقدمه
پس از ظهور اسلام احكام و دستورهایی برای بشر نازل گشت كه بیشتر این احكام بر اساس روایت «حلال محمد حلال ابداً الی یوم القیامه و حرامه حرام ابداً الی یوم القیامه لایكون غیره و لایجئ غیره» (كلینی، 1405ق: ج 1، ص 58)، ثابت و جاودان می‌باشند. ‌در میان این احكام برخی عمومی بوده و تمام انسان‌ها اعم از زن و مرد مكلّف به تبعیت از آن هستند و تعدادی مربوط به گروه‌های خاص اجتماعی می‌باشد. یكی از دستورهای عمومی، حكم پوشش برای مردان و زنان است، ولی آن‌چه كه در زمان‌های اخیر حساسیت‌ها را برانگیخته و مسأله‌ساز شده، خصوص حجاب زنان و محدوده آن است. 
 
با ورود پدیده تجدد و مباحث روشنفكری به جهان اسلام اعم از جهان عرب و غیرعرب، حجاب بانوان دچار چالشی فراگیر شده و جالب توجه این كه برخی با دفاع متجددانه از شریعت به مخالفت با شیوه مرسوم و رایج از حجاب پرداخته و با نگاهی متفاوت، آیات و روایات وارده را تفسیر كرده‌اند.با تحقق انقلاب اسلامی و درگیر شدن برخی احكام اسلامی با روابط اجتماعی، حساسیت این مسأله بیشتر شده است، به ویژه، در حال حاضر حجاب به نماد هویت‌ زنان مسلمان تبدیل شده و در دهه‌های اخیر مورد توجه خاص محافل فكری، فرهنگی و مطبوعاتی قرار گرفته است.
در این نوشتار پس از توضیح واژه‌های قرآنی پوشش، برداشت صاحب‌نظران مذاهب چهارگانه اهل تسنن نقل گردیده و سعی شده، تمام منابع از كتاب‌ها و نوشته‌های علمای اهل سنت باشد.
 
 
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب

1) پوشش قبل از اسلام 3

2)آیه‌های حجاب 4

1-2) سوره احزاب 5
1-1-2) جلباب 5
2-1-2)یدنین 6

3-1-2)محدوده پوشش 6

4-1-2) نقد و بررسی 8
2-2) سوره نور 11
1-2-2) زینت 12
2-2-2)خمار 15
3-2-2)جَیب 15

3)پوشش در فقه اهل تسنن 17

1-3) روایت «المرأة عورة» 19

1-1-3) مفهوم و مصداق عورت 19

2-3) روایت «بهزبن حكیم» 20
3-3) نقد و بررسی 21
4-3)كیفیت لباس 23
5-3) حجم بدن 24

4) پوشش و مسئولیت حكومت 26

1-4) دلایل اختیارات حكومت 27

1-1-4)اجماع بر تعزیر گناه كار 27

2-1-4) امر به معروف و نهی از منكر 28

3-1-4) تأمین امنیت اجتماعی و سلامت روانی جامعه 29

4-1-4) حفظ شعایر مسلمین 30